środa, 9 grudnia 2015

dorsz

Znalezione obrazy dla zapytania jak wygląda dorsz
to jest dorsz
Znalezione obrazy dla zapytania jak wygląda dorsz
ta danie jest z dorsza

Pieczony dorsz

Raz po raz wpada nam do głowy myśl - "Nie jemy ryb". Taka myśl wpadła nam również na początku stycznia, po ucztach świątecznych gdzie ryb nie brakowało. Uświadomiło nam to jak bardzo je lubimy i jak rzadko goszczą w naszym menu! Przy okazji postanowień noworocznych powiedzieliśmy sobie dość! I od początku stycznia ryba gości na naszych talerzach raz w tygodniu (przynajmniej) - w najróżniejszych postaciach - pieczona, smażona, na parze, w puszce, wędzona. Staramy się spełnić to postanowienie noworoczne. Idzie nam dużo lepiej niż z pozostałymi (pewnie, dlatego że cieszy nasze podniebienia)

Dorsz pieczony w piekarniku to danie, które może zrobić każdy. My tu trochę poszliśmy na skróty z przyprawianiem - użyliśmy przyprawy do ryb prymat, która już długi czas czekała w szafie na swój spektakularny debiut! Choć nie przepadamy za gotowymi mieszankami przyprawa ta spełniła swoje zadanie koncertowo!

Lista składników:

- dorsz tuszka
- przyprawa do ryb
- kilka plasterków cytryny
- oliwa do posmarowania blaszki, papieru, rusztu

Nie dysponujemy niestety specjalną blaszką z rusztem do pieczenia ryb. Swojego dorsza upiekliśmy na zwykłej blaszce piekarnikowej, położyliśmy na niej papier i posmarowaliśmy go oliwą, na to wyłożyliśmy rybki. Lubimy wykładać blachę takim papierem  bo dzięki temu nic do niej nie przywiera. Ponieważ papier taki nie przepuszcza tłuszczu, skraca to znacząco czas sprzątania!!! 

Dorsza należy wcześniej oprószyć przyprawą. Możemy użyć gotowej, jak my, albo zrobić własną mieszankę z soli, pieprzu, słodkiej papryki, kolendry, bazylii, tymianku, koperku, lubczyku. Możemy rybę również obłożyć cebulą, dodać czosnku. Wszystko zależy od naszej fantazji.
Warto posypać rybkę przyprawą wcześniej i odstawić do l
daria 3a

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz