to jest łosoś
Sushi" z pieczonym łososiem
z ogórkiem, sezamem i sosem majonezowym
Składniki
2 - 4 porcje:
- 200 g filetu z łososia
- 1 i 1/2 szklanki ryżu do sushi
- 2 i 1/2 łyżki zaprawy (sosu) do ryżu (własnego lub gotowego)*
- 1 paczka prasowanych alg, sushi nori
- kawałek zielonego ogórka lub awokado
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki majonezu (opcjonalnie)
- opcjonalnie, na "tatara": kawałek cieniutko pokrojonego pora, sok z cytryny, szczypiorek
Marynata teriyaki do łososia:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny/limonki
- 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
- 1 łyżka mirinu lub sake (jeśli nie mamy można pominąć)
Dodatki:
- sos sojowy
- japoński chrzan wasabi
- marynowany imbir w zalewie
- świeża kolendra lub kiełki do dekoracji
Potrzebne będą:
- mata bambusowa do zwijania sushi (nie jest niezbędna)
- pałeczki bambusowe do jedzenia
Przygotowanie
- Łososia opłukać i dokładnie osuszyć. Położyć skórką do dołu w małym naczyniu do zapiekania, sprawdzić czy filet nie ma ości. Wymieszać składniki marynaty i polać nią łososia. Przewrócić na drugą stronę skórką do góry i zostawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić łososia i piec przez 16 minut. Wyjąć z piekarnika, po ostudzeniu zdjąć skórkę.
- Ugotować ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej wygląda to tak: ryż wsypać do garnka i kilkakrotnie (około 7 razy) dokładnie wypłukać wodą z kranu, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, zalać zimną wodą (w takiej samej ilości jak ryżu, czyli u nas - 1 i 1/2 szklanki), dodać szczyptę soli i przykryć garnek. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. W czasie gotowania nie otwierać garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić na 5 minut pod przykryciem. Otworzyć, dodać zaprawę i wymieszać, przełożyć do czystej miski.
- Ogórka pokroić na półcentymetrowe prążki, awokado obrać i również pokroić. Sezam lekko zrumienić na patelni.
- Arkusz nori umieścić na środku maty bambusowej lub na zwykłej desce. Ułożyć warstwę ryżu (około pół szklanki) pozostawiając 1 cm wolny margines. Pośrodku, wzdłuż krótszego boku, położyć prążki ogórka lub awokado, przykryć kawałkami łososia, posmarować (opcjonalnie) majonezem wymieszanym z pozostałym sosem z pieczonego łososia.
- Zawinąć w taki sposób aby listki nori zamknęły składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz (instrukcja zwijania sushi powinna być na każdym opakowaniu sushi nori, można też poszukać filmu instruktażowego w internecie).
- Przyciąć końce roladki, resztę pokroić na kilka części i ułożyć na talerzyku. Końcówki można też wykorzystać, można włożyć do środka "tatara" z łososia: część upieczonego łososia wymieszać z drobno posiekanym porem, szczypiorkiem, niewielką ilością soku z cytryny, posiekanym marynowanym imbirem i odrobiną majonezu.
- Sushi udekorować lekko zrumienionym sezamem, kolendrą lub kiełkami. Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i chrzanem wasabi. Sushi można też polać gęstym, zredukowanym sosem teriyaki pozostałym z pieczeni.
Wskazówki
* zaprawa (sos) do ryżu to mieszanka octu
ryżowego, cukru i soli (nie zawsze), służąca do "doprawienia" ryżu w
sushi. Można kupić gotową mieszankę (w buteleczce) lub zrobić samemu,
mieszając 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru i ewentualnie szczyptę
soli jeśli nie soliliśmy ryżu. To ilość zaprawy na 200 g ugotowanego
ryżu (trzeba zważyć). Mieszankę musimy troszkę podgrzać aby cukier się
rozpuścił, ale nie zagotowujemy jej. Po ostudzeniu możemy dodać do ryżu.
oliwia i wiktoria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz