środa, 9 grudnia 2015

łosoś


Znalezione obrazy dla zapytania łosoś 

 to jest łosoś

Sushi" z pieczonym łososiem

z ogórkiem, sezamem i sosem majonezowym

Składniki

2 - 4 porcje:
  • 200 g filetu z łososia
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu do sushi
  • 2 i 1/2 łyżki zaprawy (sosu) do ryżu (własnego lub gotowego)*
  • 1 paczka prasowanych alg, sushi nori
  • kawałek zielonego ogórka lub awokado
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • opcjonalnie, na "tatara": kawałek cieniutko pokrojonego pora, sok z cytryny, szczypiorek
Marynata teriyaki do łososia:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny/limonki
  • 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
  • 1 łyżka mirinu lub sake (jeśli nie mamy można pominąć)
Dodatki:
  • sos sojowy
  • japoński chrzan wasabi
  • marynowany imbir w zalewie
  • świeża kolendra lub kiełki do dekoracji
Potrzebne będą:
  • mata bambusowa do zwijania sushi (nie jest niezbędna)
  • pałeczki bambusowe do jedzenia

Przygotowanie

  • Łososia opłukać i dokładnie osuszyć. Położyć skórką do dołu w małym naczyniu do zapiekania, sprawdzić czy filet nie ma ości. Wymieszać składniki marynaty i polać nią łososia. Przewrócić na drugą stronę skórką do góry i zostawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić łososia i piec przez 16 minut. Wyjąć z piekarnika, po ostudzeniu zdjąć skórkę.
  • Ugotować ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej wygląda to tak: ryż wsypać do garnka i kilkakrotnie (około 7 razy) dokładnie wypłukać wodą z kranu, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, zalać zimną wodą (w takiej samej ilości jak ryżu, czyli u nas - 1 i 1/2 szklanki), dodać szczyptę soli i przykryć garnek. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. W czasie gotowania nie otwierać garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić na 5 minut pod przykryciem. Otworzyć, dodać zaprawę i wymieszać, przełożyć do czystej miski.
  • Ogórka pokroić na półcentymetrowe prążki, awokado obrać i również pokroić. Sezam lekko zrumienić na patelni.
  • Arkusz nori umieścić na środku maty bambusowej lub na zwykłej desce. Ułożyć warstwę ryżu (około pół szklanki) pozostawiając 1 cm wolny margines. Pośrodku, wzdłuż krótszego boku, położyć prążki ogórka lub awokado, przykryć kawałkami łososia, posmarować (opcjonalnie) majonezem wymieszanym z pozostałym sosem z pieczonego łososia.
  • Zawinąć w taki sposób aby listki nori zamknęły składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz (instrukcja zwijania sushi powinna być na każdym opakowaniu sushi nori, można też poszukać filmu instruktażowego w internecie).
  • Przyciąć końce roladki, resztę pokroić na kilka części i ułożyć na talerzyku. Końcówki można też wykorzystać, można włożyć do środka "tatara" z łososia: część upieczonego łososia wymieszać z drobno posiekanym porem, szczypiorkiem, niewielką ilością soku z cytryny, posiekanym marynowanym imbirem i odrobiną majonezu.
  • Sushi udekorować lekko zrumienionym sezamem, kolendrą lub kiełkami. Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i chrzanem wasabi. Sushi można też polać gęstym, zredukowanym sosem teriyaki pozostałym z pieczeni.

Wskazówki

* zaprawa (sos) do ryżu to mieszanka octu ryżowego, cukru i soli (nie zawsze), służąca do "doprawienia" ryżu w sushi. Można kupić gotową mieszankę (w buteleczce) lub zrobić samemu, mieszając 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru i ewentualnie szczyptę soli jeśli nie soliliśmy ryżu. To ilość zaprawy na 200 g ugotowanego ryżu (trzeba zważyć). Mieszankę musimy troszkę podgrzać aby cukier się rozpuścił, ale nie zagotowujemy jej. Po ostudzeniu możemy dodać do ryżu.

oliwia i wiktoria

Znalezione obrazy dla zapytania jak wygląda łosoś

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz